Creioane colorate. Ce alegem?

In acest ghid, vom analiza cele mai bune creioane colorate disponibile in ceea ce priveste legarea, aplicarea si rezistenta la lumina, asa cum au fost testate prin propria noastra experienta de utilizare a fiecarui produs, si vom lua in considerare modul in care acestea se compara.

Scurt istoric

Creionul, unul dintre cele mai vechi articole de papetarie, este un instrument de scris sau de desenat realizat dintr-o mina de grafit, protejata de un invelis de lemn, plastic sau chiar metal, de forma cilindrica. In momentul in care mina se consuma, iar invelisul creionului ajunge sa zgarie hartia, acesta trebuie ascutit cu ajutorul unei ascutitori. Spre deosebire de pixuri si stilouri, creioanele ofera marele avantaj ca textele sau desenele realizate cu ajutorul lor pot fi sterse cu usurinta, folosindu-se o guma de sters. Creioanele mecanice sunt atestate din secolul al XVIII-lea.

Iata o scurta istorie a celui mai cunoscut obiect de papetarie:

 • in Egiptul Antic, in urma cu mai bine de 5.000 de ani, localnicii utilizau drept instrumente de scris tulpini de bambus sau stuf, in care se turna plumb topit;
 • totusi, primul stramos autentic al creionului putem spune ca era stylus-ul roman, o vergea metalica, de obicei din plumb, utilizata pentru a zgaria suprafata unui papirus (precursorul hartiei);
 • in 1564, in Borrowdale (Marea Britanie) incepe sa se extraga grafit in cantitati industriale;
 • in 1662, la Nuremberg (Germania) incepe era „moderna” a creioanelor, aceste obiecte de papetarie fiind produse in masa;
 • in 1795, pictorul si inventatorul francez Nicolas-Jacques Conte pune la punct creionul cu mina de grafit, in forma in care este cunoscut astazi;
 • in 1812, apare prima fabrica americana de creioane;
 • in 1828, francezul Bernard Lassimone inventeaza ascutitoarea;
 • in 1861, Eberhard Faber deschide celebra fabrica unde sunt produse si astazi unele dintre cele mai apreciate astfel de articole de papetarie;
 • in 1922, Faber se extinde in Europa, deschizand o fabrica la Nuremberg.

Ce tipuri de creioane colorate exista?

Creioanele colorate variaza in functie de tipul de liant din miezul pigmentat. Liantul tine pigmentul impreuna si poate determina duritatea sau moliciunea minei. Creioanele colorate de inalta calitate vor avea un raport mai mare intre pigment si liant (evident in favoarea pigmentului).

In functie de liantul utilizat creionele colorate pot fi:

 • creioane pe baza de ceara
 • pe baza de ulei
 • creioane colorate acuarela

Factorii care trebuie luati in considerare la selectarea creioanelor colorate sunt:

-moliciunea sau duritatea minei

-potentialul de amestecare

-potentialul de stergere

-rezistenta miezului,

-pretul.

Creioane pe baza de ceara
Creioanele colorate pe baza de ceara folosesc un liant de ceara pentru a tine impreuna pigmentul in miezul creionului colorat. Acestea sunt in general creioanele scolare sau creionele din gama pentru artisti incepatori.

Creioanele cerate se folosest de obicei la scoala, in clasele mici. Artistii si profesionistii folosesc de obicei creioane colorate pe baza de ceara de calitate superioara cu o mina mai moale.

Creioanele colorate pe baza de ceara sunt mult mai usor de amestecat pe hartie decat creioanele colorate pe baza de ulei. De asemenea, sunt mai usor de stratificat, deoarece la o apasare similara depun mai putina culoare pe hartie. Deoarece acestea au miezuri mai moi decat cele pe baza de ulei, din pacate sunt mai predispuse la rupere.

Creioanele cerate creeaza mai multe resturi decat cele din ulei. Asigurati-va ca periati frecvent suportul pe care desenati pe tot parcursul procesului de desen.

Creioane colorate profesionale pe baza de ulei

Creioanele colorate pe baza de ulei folosesc un liant pe baza de ulei vegetal pentru a tine impreuna pigmentul in miezul creionului colorat. Aceste creioane colorate au un miez de mina mai dur decat ceara, ceea ce duce la o rezistenta la rupere mai mare a minei. Creioanele colorate pe baza de ulei sunt rezistente la apa.

Creioanele colorate pe baza de ulei nu se amesteca la fel de usor si pot fi mai greu de stratificat decat cele pe baza de ceara. Acet tip de creioane colorate creeaza mult mai putine resturi in timp ce deseneaza.

Creioanele colorate pe baza de ulei pot fi mai dificil de gasit in magazinele obisnuite, dar cu siguranta sunt vandute la magazinele de arta si pe site-uri specializate. De asemenea, au un pret mai ridicat decat creioanele colorate pe baza de ceara.

Creioane colorate profesionale acuarela

Culorile acuarela sunt foarte asemanatoare cu creioanele colorate dar si cu cele obisnuite. Se tin in mana in acelasi fel, le ascutiti in acelasi fel si in acelasi fel le puteti si sterge. Doar cand si daca adaugati apa se intampla magia. Deci, le puteti folosi fara efect de acuarela si sa aveti clasicele desene perfecte din creioane colorate sau pastel. Dar daca doriti efectul de acuarela, adaugati – apa. Avantajele lor sunt ca se folosesc mai usor, sunt relativ ieftine si dupa folosirea lor nu mai exista haosul care trebuie curatat. Contin un liant special care este diluat in apa datorita lui avem efectul de acuarela.

Cum se folosesc culorile acuarela?
Utilizarea lor este foarte simpla, ca si culorile pastel sau creioane colorate standard. Potentialul maxim il puteti obtine prin aplicarea apei in mai multe moduri:

Aplicarea pensulei umede peste desen sub forma de creion sau pastel – pensula pe care ati umezit-o cu apa curata treceti peste liniile care le-ati desenat cu creioane sau pastel. Intensitatea nuantei depinde de cantitatea culorii care ati aplicat-o pe hartie.
Desenati pe hartie umeda – inainte de a incepe sa pictati umeziti hartia in cantitate moderata cu pensula de pictat. Veti primi efecte speciale, desenul va avea margini foarte moi si revarsate. Nu exagerati cu cantiatea de apa si aveti grija sa nu ascutiti prea tare creionul, sa nu va intepe hartia.
Transferati culoarea pe pensula – de parca folositi acuarela clasica si pe varful pensulei strangeti culoarea de pe paleta, in asa fel puteti strange culoarea cu pensula umeda de pe creioanele colorate sau pastel. Mai departe desenati normal, ca si cu acuarela.
Umeziti varful culorilor sau pastelul inainte de a desena – atingeti varful culorilor sau pastelul cu pensula umeda sau doar cu mana le umeziti putin si incepeti sa pictati.Veti obtine culori vii care se vor diminua cand se usuca.
Decapati culoarea de pe creion – cu ajutorul cutitului decapati bucatele de pe varful creionului, presati-le pe hartia umeda apoi le stropiti cu apa si urmariti cum se revarsa culoarea. Aceasta este o tehnica excelenta pentru a obtine o textura.

Exista o gama diversificate de creioane colorate pe piata, printre care amintim: Carioca, Grafix, Craft Sensations, Nassau Fine Art, Faber-Castell, Bruynzeel etc. Contrastmarket recomanda creionele colorate ce fac parte din marca Faber-Castell, Craft Sensations si Nassau Fine Art. Aceste branduri ofera culori si experiente diferite de la cel mai mic artist pana la cel mai experimentat.

Mai jos poti rasfoi brandurile recomandate de noi:

Lucruri interesante!

 1. Cu ajutorul unui creion, se poate trasa o linie lunga de 50 de kilometri sau se pot scrie 45.000 de cuvinte (in jur de 100 de pagini).
 2. Fabrica pe care Eberhard Faber a deschis-o in SUA in 1861 a ars din temelii 11 ani mai tarziu, distrugand in totalitate obiectele de papetarie. Faber a reconstruit-o, iar aceasta din urma a devenit cea mai mare fabrica de creioane din tara.
 3. Creionul mecanic utilizeaza o mina mult mai fina decat unul obisnuit, care se deplaseaza inauntrul instrumentului de scris cu ajutorul unui mecanism si poate fi inlocuita.
 4. In imponderabilitate, pasta din pixuri pluteste, motiv pentru care acestea devin inutilizabile in spatiu. Avand in vedere acest fapt, atat NASA, cat si URSS au folosit in misiunile lor spatiale creioane.
 5. Cel mai mare creion functional din lume, numit „Castell 9000”, se regaseste in Kuala Lumpur (Malaysia) si are 22 de metri lungime. Pe de alta parte, cel mai mic astfel de instrument de papetarie este de fapt un microscop electronic, cu ajutorul caruia Universitatea California a reusit sa traseze linii de 50 de nanometri (un nanometru este a milioana parte dintr-un milimetru).
 6. Cel mai scump creion din lume a fost produs de Faber-Castel si costa 20.000 de dolari, fiind realizat din lemn de cedru si placat cu aur de 18 carate si trei diamante. Aceste obiecte luxoase de papetarie au fost produse intr-o editie limitata, de 99 de bucati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Continuând să navigaţi pe acest site vă exprimaţi acordul asupra utilizării cookie-urilor.